klädval inför barn- och familjefotografering

Vilka kläder ska jag välja till fotograferingen

Har du bokat tid för fotografering? Och nu går du och klurar vad du ska välja för kläder, vad blir fint, vilka färger passar ihop osv.? Har du beslutsvånda?
Jag har några tips att dela med mig av.

studiofotograf barnfotografering Borlänge

En klassiker till studiofotografering är vita och beige kläder

Oavsett om det är barn-eller familjefotogafering, gravid eller parfotografering, om vi ska vara utomhus eller i fotostudion så kan du tänka så här.

Välj i första hand kläder som du tycker om.
Blicken dras till text, tryck och mycket mönster i en bild så välj gärna kläder som är mer neutrala, utan det ovannämnda.
Neutrala, klassiska och gammeldags kläder resulterar i bilder med en tidlös känsla om man tänker sig tavlor och förstoringar på väggen i många år framöver. 
Välj hellre ljust än mörkt upptill
Är det flera personer på samma bild välj samma färgskala på kläder, försök hålla dig till max tre färger.
Ofta gör sig pastelliga färger sig fint under sommarhalvåret och jordnära färger på hösten, särskilt vid en utomhusfotografering. I studio behöver man inte ta hänsyn till årstider. En klassiker i studio är vitt och beige.

barnfotografering utomhus Falun

Strumpor eller barfota under fotograferingen?

Strumpor eller barfota?
Åh, det finns så mycket roliga strumpor med olika mönster och figurer som t ex hamburgare, bananer, prinsessor och monster. Och just de strumporna kan vara barnens favoriter, men på bild så drar de blicken till sig och vi vill ju att barnet och personen på bilden ska vara i fokus.
Så därför säger jag hellre barfota eller välj de mer neutrala strumporna från strumplådan.

Barn i klänning, blöjan syns väldigt lätt på  sittande bilder, så leta på ett par enfärgade ”trosor” eller små byxor som gömmer blöjan. Strumbyxor funkar också bra, men det kan vara fint med bara ben på några bilder.

Oavsett om  vi är i utomhus eller i studion är det charmigt att varva några bilder med en gubbkeps, en huvudbonad av något slag eller kanske en krans på huvuudet

Vid utomhusfotografering vid kallare väder och de kallare årstiderna brukar jag säga hellre lager på lager än tjocka jackor.
Stickade tröjor, mössor, vantar och sjalar är fint. Det viktigaste är ändå att vara varmt klädd så inte själva fotosessionen blir ett kyligt minne.

Ett tips är att ha med sig en klädroller, speciellt om ni har en pälskling hemma. Särskilt vid studiofotografering förstärker blixten alla små hårstrån och dammkorn på kläderna.

Det är alltid ok med ombyten under fotograferingarna, så många som ni och barnen orkar.

Till de nyfödda och gravida finns en lånegarderob om man önskar. 
Nyföddgarderoben, se lite av altenativen på min hemsida och på min instagram. Vid nyföddfotograferingen behöver det inte vara så mycket kläder, vi kan jobba även med tyger och med mer nakefisbilder.

loading...

Kommentera gärna: