"minifotografering med tema" vad är det?

5 gånger om året ordnar jag minifotograferingar med tema varav ett av temana är jultema. 

Minifotografering med tema innebär följande:

 • de har ett bestämt tema/rekvisita
 • fotograferingarna sker på bestämda datum
 • fotograferingarna är ca 10 min
 • det ingår en förstoring, i 18x24cm, vid jultema ingår istället en digitla bild.
 • ni väljer förstoringen från ett urval på ca 10 bilder

Olika teman

Minifotograferingarna sker egentligen enbart 4 gånger per år utomhus och en gång i studio med jultema.
Men Hoppsan hejsan, så blev det inte i år, 2024, då det istället för 5 blir 8 tillfällen med olika teman. Ibland får man inspiration och idéer och så är fallet i år så det blir tre extra teman.
Förutom jultemat i november blir årets första minifotografering även den i studio, Rosa Bakgrund, kallar jag den.
Temana på fotograferingarna varierar från år till år. Ibland åtekommer något tema, ett tema som antingen jag tycker extra mycket om eller som jag vet att ni kunder har önskat att ska komma igen. Det temat som kommer åter i år är Blomstertemat, dessutom i två varianter. I min Trädgård och med rekvisita, det sistnämnda mer likt det som var förra året
Årets alla teman är

 • Rosa Bakgrund i studion
 • Syrenfotografering
 • Sommartvätt
 • Blomstertema i trädgården
 • Blomstertema med rekvisita
 • Bondetema i ladan
 • Skolbänkstema
 • Jultema
loading...

vad är skillnaden och varför?

Vad är då skillnaden mot en ordinarie fotografering och varför minifotograferingar med tema?
Skillnaden är att rekvisitan är förutbestämd och vald av mig, väl förberedd med ett visst tema. Vi använder oss av enbart denna uppsättning. Fotograferingstiden är mycket kortare än en ordinarie fotografering, men ändå lång nog för att hinna få med fina bilder och ett urval att välja mellan. Vi hinner också med att ta bilder enskilt och tillsammans med syskons om ni önskar det
Det ingår alltid en förstoring i fotograferingen, förutom vid jultemafotograferingen då det ingår en digital bild.
Varför? Varför gör jag dessa minifotgraferingar med tema? Jo, av den enkla anledningen att jag tycker att det är roligt och vill förverkliga olika idéer. Vissa av temana kräver mer förberedelsetid och andra funkar att göra bara under en viss kortare period. Den korta fotograferingstiden möjliggör då att fler kan boka fotografering med just en viss rekvisita, som t ex syrener.

Tips!
Av olika anledningar kanske en minifotografering inte passar just er. Ni kanske vet att ert barn behöver lite mer tid för att bli varm i kläderna i nya situationer.  Ni kanske önskar en större variation med olika rekvisita,  men är ändå sugen på något tema. Du kan då boka en ordinarie fotografering och önska olika rekvisita till er fotografering.

LITE TANKAR KRING NÅGRA AV årets TEMAN

Eftersom flera av temana är nya så finns det inga exempelbilder på hur exakt det kommer att se ut. 
 

ROSA BAKGRUND:
En ny bakgrund som jag köpt och provat att fotografera med vid ett par tillfällen. Blev väldigt förtjust i bakgrunden och resultatet och känner att den är perfekt till minifotografering, men så klart även vid en ordinarie fotografering som en av flera bakgrunder. Bakgrunden passar till flera olika typer av fotograferingar och konstellationer.

 

SYRENFOTOGRAFERING
Syrenfotografering har varit önskemål tidigare år och även i år. Eftersom jag är noga med ljuset vid fotografering så är det inte så givet att den här fotograferingen kan ske just vid en syrenbuske, utan då plockar jag med syrenkvistar och vi använder oss av dem som rekvisita på olika sätt.

SOMMARTVÄTT
Ja, hahhaa, inte helt lätt att namnge den här fotograferingen. Jag har en bild i huvudet hur jag tänker mig, men har ingen egen bild att visa. Därför fick jag göra en AI-generad bild blandad med egen gammal bild. Tanken är vita tyger som hänger på en lina ute, vitt täcke på backen. Här tänker jag mig att man både kan sitta på täcket och mysa och busa, alternativt hänga lite tvätt om man vill ha en lite mer känsla av aktivitet i bilderna.

BLOMSTERTEMA I TRÄDGÅRDEN ena dagen 
och BLOMSTERTEMA MED REKVISITA en annan dag.
I trädgården, även här en känsla av aktivitet. Lukta på blommorna, kika efter fjärilar, kanske vattna blommorna lite osv.
Blomstertema med rekvisita innebär att vi fyller olika typer av rekvisita med trädgårdsblommor, en skottkärra, en korg, en trampbil, en kärra osv.

BONDETEMA
En känsla av dåtid i min lada. En fotografering som är i en lada, med öppna portar och fotograferas med dagsljus, alltså ingen blixt.  Att det är dammigt har bara sin charm. Jag har på en fotografering haft en person som hade som uppgift att sopa upp dammet för det ger en häftig effekt, kanske inte denhär gången.

SKOLBÄNK
Visst är den fin, den gamla skolbänken. En skolbänk med lock, hade ni sån?
Mer som en gammeldags skolfotografering. Har ni sett gamla skolfoton från 50-talet? De togs ofta just vid skolbänken. Men nu vill jag göra den här skolfotograferingen på mitt sätt, utomhus i höstens färgprakt. 
JULFOTOGRAFERING
Jag har en plan för årets julrekvisita. Den är ännu i planeringsstadiet och jag vill inte avslöja så mycket mer i det här läget. 
Men den blir i studion som vanligt, med julmusik i högtalarna och vi behöver inte fundera så mycket över vädret.

Kommentera gärna: